Izrada wordpress sajta

Potreban Vam je kvalitetan sajt na kojem svako može lako da se snađe, da dobije sve željene podatke, da vesti na sajtu bude uvek sveže? Želite mogućnost da vrlo lako i pedantno Vi ili Vaši saradnici mogu da unose svaku važnu informaciju na Vaš sajt? Ukoliko ste mislili da Vam je za ovako nešto neophodno neko ozbiljnije kompjutersko znanje ili pak neke osnove programiranja, prevarili ste se. Tačno je da Vam celokupan sajt može osmisliti i uraditi jedino vešt i obučen, profesionalni programer, ali dalje uređivanje i dopunjavanje informacija na sajtu, trebalo bi da na što lakši način bude obezbeđeno Vama. Zato danas, većina stučnih programera često kreira sajtove u tzv. WordPress-u. Ukoliko ste redovni korisnik interneta, verovatno ste već čuli za ovaj pojam, ali ne znate o čemu je tačno reč.

Šta je WordPress?

WordPress je Open Source Content Management System, ili skraćeno CMS. Ukoliko niste upoznati ni sa ovim terminom na našem sajtu imate detaljniji članak o tome, a ukratko – CMS je sistem za upravljanje sadržajem. Dakle, on služi da omogući vlasnicima sajtova lako i vešto uređivanje i održavanje vlastitih sajtova, bez ikakave specijalne obuke iz programiranja. Postoji više CMS sistema, i svaki od njih ima svoje prednosti i mane. U nekima je snalaženje jednostavno lakše ali su ograničenja veća, kod drugih je situacija obrnuta i tome slično. Najpopularniji CMS sistemi, danas, su: WordPress, Joomla i Drupal.  Dakle, WordPress se prema najnovijim istraživanjim nalazi na prvom mestu svih CMS sistema današnjice. Možda će Vam biti interesantan podatak da ažuriranje sajta u WordPress-u koriste i sledeće svetski poznate firme i kompanije: The New York Times, Istraživački centar NASA, Fox News, CNN i mnogi drugi… Više od 13% od 1.000.000 najvećih web stranica u svetu koristi WordPress CMS sistem.

Zbog čega je WordPress preuzeo vodeću ulogu među CMS sistemima?

Zato što ima širok spektar pozitivnih karakteristika, kao što su: podržan je PHP-om i My SQL-om; poseduje predložak sistema i plug-in arhitekturu; namenjen je i za velike sajtove koje imaju i preko sto web stranica; besplatan je; veoma je jednostavan i praktičan, lako se instalira, a snalaženje u njemu se uči za par minuta. Zbog svih ovih karakteristika WordPress je, i pored stranog, osvojio i domaće tržište. Danas, postoji verzija WordPress-a, odnosno VordPresa na srpskom jeziku. Pored toga što Vam nije potrebno nikakvo osnovno programersko znanje da biste upravljali sadržajem Vašeg web sajta, sada Vam više nije neophodno ni solidno poznavanje engleskog jezika. Čini se da njegovi izumitelji nisu ni mogli da sanjaju o ovako velikom dostignuću i njegovom razvoju. Sve je počelo u želji da se kreira alatka za lakše upravljanje i organizovanje blogova davne 2001. godine; da bi ga Matt Mullenweg zvanično objavio 27. maja dve godine kasnije. Zatim je usledio njeogov neverovatan razvoj i konstantno unapređivanje samog sistema. Neke relativno novije verzije WordPressa u poslednjih par godina, preuzete su više od 12,5 miliona puta. Činjenica je da je WordPress, danas, najsavremenija platforma koja služi za lično izdavaštvo. Jedna od glavnih stvari koja ovaj sistem čini toliko popularnim je konstantna težnja njegovih programera da ga još više poboljšaju i upotpune.

Scroll Up